DVE UMETNOSTI U SKLOPU ZIMSKIH DANA TURSKE KULTURE

Prezentacija pripremanja turskog čaja i kafe
februar 4, 2015
PROJEKCIJA FILMA ,,BEYAZ MELEK“ (,,BELI ANĐEO“)
februar 6, 2015
Show all

DVE UMETNOSTI U SKLOPU ZIMSKIH DANA TURSKE KULTURE

Jedna od aktivnosti pod sloganom ‘’ Zimski dani turske kulture’’ koja je obeležila prethodnu nedelju bilo je i veče slikanja na vodi kao i crtanje kanom.

DSC_0065  DSC_0096 

Umetnost slikanja na vodi se smatra jednom od najstarijih umetnosti koja se koristila za oslikavanje korica starih knjiga te se na osnovu pronađenih radova zaključuje da potiče iz XV veka. U ovoj umetnosti materijali koji se koriste su isključivo prirodni, zemljane boje, četkice spravljene od konjske dlake i ružinog drveta, teleća žuč i prirodni preparati za zgušnjavanje vode. Jedna od prednosti jeste i to da se njome može baviti svako, a od same mašte zavisi koliko će radovi biti interesantni i različiti.

DSC_0090  DSC_0086

 DSC_0092

Tradicija bojenja tela kanom potekla je iz stare Indije. Inače se kana već dugi niz godina upotrebljava u kozmetičke svrhe, a potvrđeno je i da ima lekovita svojstva. Različit dizajn ima i različito značenje u pojedinim kulturama: dobro zdravlje, mudrost, spiritualnu prosvetljenost.

DSC_0117

Arapske tetovaže su veliki cvetni dezeni na šakama i stopalima, u Indiji su to tanke čipkaste i cvetne šare koje pokrivaju cele šake i ruke do laktova i stopala sa cevanicama, dok su Afričke obično debele crne šare geometrijskih oblika.

DSC_0100

Kod nas je takođe postalo popularno jer je bezbolno, zabavno i privremeno.

DSC_0101

 

 

Da su obe umetnosti slikanja odnosno crtanja zaintrigirale naše sugrađane dokazuje velika posećenost te večeri u prostorijama našeg centra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *