UTISCI ANE CIHABER O MEĐUNARODNOM FESTIVALU JEZIKA I KULTURE

POČELO PRIJAVLJIVANJE ČLANOVA AIESEC-a
jul 9, 2014
PAKET SPECIJALNIH CENA ZA ZAPOSLENE NA RADIO ANTENI I PRVOM BEOGRADSKOM RADIJU
jul 11, 2014
Show all

UTISCI ANE CIHABER O MEĐUNARODNOM FESTIVALU JEZIKA I KULTURE

1239446_3418011384745_2055792887_n

Objavom o postignutim rezultatima na ovogodišnjoj Internacionalnoj olimpijadi tj. Festivalu jezika i kulture, napravili smo malu najavu za tekst koji tek sledi. Naime, srednjoškolka Ana Cihaber, koja se takmičila u kategoriji izvođenja pesme na turskom jeziku i time svojoj zemlji donela srebro napisala nam je svoje utiske od prvog dana kada je počela da uči turski jezik.

Ana Nosnja

Ana Cihaber je đak  XV Beogradske gimnazije kao i stipendista škole za talente. Bavi se pevanjem i sviranjem, a da joj dobro ide učenje jezika uverili smo se tokom priprema za takmičenje. Srebro sa Festivala jezika i kulture je samo jedna u nizu nagrada talentovane dece poput Ane.

Njene utiske kao i par lepih fotografija delimo sa vama:

Nisam ni slutila da ću od devojke koja je znala samo par reči turskog jezika naučenih po sluhu, doći do srebrne medalje na, po mom mišljenju, jednom od najvećih takmičenja na svetu.

Bila sam vrlo počastvovana kada me je uprava EC „Bejza“ izabrala da predstavljam Srbiju na Olimpijadi poznavanja turskog jezika u kategoriji pevanja.

Iako sam uživala tokom priprema za takmičenje, pravo uživanje je stiglo u januaru kada smo otišle na usavršavanje jezika u Bursu, Kutahju i Istanbul.

Živeti u porodicama kao što smo mi živele je najbolji način da se upozna Turska i turski narod, ali se nadam da će Vam moji utisci preneti makar delić te atmosfere.

Svaki dan je bio poseban doživljaj i veliki izazov jer sam pričala i čak razmišljala na turskom 24 časa dnevno.

Prvi grad koji smo posetili je bila Bursa. Bursa je grad koji me je mnogo podsetio na moj rodni Beograd zbog svoje bogate istorije i izuzetne gostoprimljivosti ljudi. Sve to je doprinelo da moj prvi boravak tamo bude još lepši.

   vidikovac sa pogledom na Bursu   bursa orhangazi universitesi

 Svakoga dana smo posećivale nove znamenitosti Burse među kojima su Ulu džinar (Veliko drvo – koje je staro preko 600 godina), velelepna Ulu džamija koja spada u pet najznačajnijih džamija sveta, divni vidikovac sa kojeg se vidi cela Bursa…

ulu cinar 1

 Pored svega ovoga postoji jedna stvar zbog koje su mi oči zasuzile. Ove godine sam prvi put provela Božić bez svoje porodice, međutim, moji novi prijatelji su učinili sve da bih se osećala kao kod svoje kuće i zato su napravili česnicu koju smo zajedno lomili. Da zadovoljstvo bude veće, novčić sam ja pronašla! Ovogodišnji Božić ću pamtiti jer je pokazatelj da je nevažno koje smo vere već kakvi smo ljudi.

U Kutahji smo proveli dva dana. Ugostili su nas u privatnoj klinici “Kent” gde smo obavili kompletan pregled, a kasnije smo u znak zahvalnosti priredile program za doktore i pesmom i recitacijom pokazale svoje talente.

Po povratku u Bursu posetile smo Bursa Orhangazi Univerzitet. Tamo smo provele dan na časovima turskog jezika sa stranim studentima iz Zambije, Maroka, Malija, Indonezije, Libana i još mnogih zemalja, sa kojima smo se sprijateljile. Tamo sam takođe pevala i dobila pozitivne komentare.

I kako kažu, najlepše za kraj! Poslednje dane boravka u Turskoj proveli smo u gradu koji spaja Aziju i Evropu, u Istanbulu. Mojoj sreći nije bilo kraja jer sam napokon posetila grad koji sam uvek želela da posetim. Žao mi je što je bilo samo na dva dana jer nisam mogla dovoljno da uživam u njemu.

 

drustvo u Bursa Orhangazi univerzitetu

aja sofija 1

Prvo smo bile na evropskoj strani i posetile Sulejmanovu dzamiju, Kapali čaršiju, ali Aja Sofija je na mene ostavila poseban utisak. Aja Sofija ili Crkva svete mudrosti se sa punim pravom tako zove jer spaja dve vere koje su vekovima bile u sukobu. Videvši fresku Bogorodice i islamske ornamente jedne pored drugih osetila sam ponos na svet u kojem sada živimo.

  aja sofija 2

 Drugog dana smo bile u azijskom delu Istanbula. Videle smo se sa našom drugaricom i koleginicom sa Olimpijade Jasminom koja nas je odvela na svoj Sulejman Šah fakultet. Uveče smo se prošetale obalom i uživale u opijajućem mirisu mora.

Kada je došlo vreme za povratak bila sam srećna i nisam mogla da dočekam da podelim svoje utiske sa svojim najdražima, ali u isto vreme sam bila tužna što odlazim.

kiz kulesi istanbul

 Sav trud, pripreme i časovi pevanja su se, koliko god bili naporni ponekad, isplatili i doneli mi ne samo srebrnu medalju već i prijateljstva koja ću nastaviti da gajim.

 

Ništa od ovoga ne bih doživela na ovakav način da nije bilo EC „Bejza“. „Bejza“ je više od edukativnog centra. „Bejza“ je PORODICA! “

 

Ani čestitamo od srca na osvojenom srebru, zahvaljujemo na lepo napisanim utiscima, i želimo joj još mnogo uspeha u daljem radu i školovanju.

Da imamo talentovanu decu u koju treba ulagati jer ona mogu svojoj zemlji doneti brojne medalje i u svetu biti njeni predstavnici, i ovog puta su nam pokazale srednjoškolke: Ana Cihaber, Adna Veli, o kojoj je ranije napisan tekst, i Natalija Tasovac čiji će utsci biti objavljeni kasnije.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *