USPESI NAŠIH POLAZNIKA NA INTERNACIONALNOJ OLIMPIJADI TURSKOG JEZIKA

USPEŠNO ZAVRŠEN 7. FESTIVAL MUZIKE I IGRE AMADEUS
jul 2, 2014
SEMINARSKI RAD ANE CIHABER
jul 5, 2014
Show all

USPESI NAŠIH POLAZNIKA NA INTERNACIONALNOJ OLIMPIJADI TURSKOG JEZIKA

Ponosni smo na naše polaznike, koji su odabrali da se spremaju za takmičenje na Internacionalnoj olimpijadi turskog jezika, kako se zvao ovaj veličanstveni događaj do pre godinu dana kada su ga preimenovali u Međunarodni festival jezika i kulture. Među 2000 učesnika iz preko 140 zemalja širom sveta već par godina unazad su se našli i mladi Beograđani, spremni da u punom svetlu pokažu ne samo svoje talente već i da svoju zemlju predstave onako kako to ona zaslužuje. Od 2008 godine pa sve do danas Bejza sa punom vedrinom, entuzijazmom i ambicijama vrši pripreme mladih talenata za ovaj vid takmičenja, jer ono što oni donesu po povratku je neprocenjive vrednosti. Sa ponosom delimo utiske naših takmičara, nakon što su osvojili medalje.

267764_2252894840460_1190944266_2804401_6441996_n  [002435]  [000698]  270391_2252900560603_1190944266_2804415_2041729_n

Ove godine naše veoma ambiciozne srednjoškolke, Ana Cihaber i Adna Veli osvojile su srebrnu i bronzanu medalju u kategorijama izvođenje pesme i recitacija na turskom jeziku. Adna nam je napisala svoj utisak koji delimo sa vama: 
“Ove godine sam po drugi put imala priliku da sa profesorima iz EC „Bejza“ putujem u Tursku i da posetim neke od najlepših gradova ove zemlje. Svaki dan je bio jedna nova avantura. Obišli smo Balikesir, Ayvalik, Bursu i Istanbul. Upoznala sam mnogo divnih ljudi i družila se sa starim prijateljima, te se uverila u to da su Turci veoma gostoprimljivi i prijatni.

Posle ovog divnog putovanja, posebno iznenađenje je bila i bronzana medalja koju sam osvojila na Olimpijadi turskog jezika, u kategoriji recitovanja. Drago mi je što sam učila turski jezik baš u EC „Bejza“ jer sam bila okružena divnim ljudima, odličnim profesorima koji su učinili da se osećam kao deo tima u kojem smo radili.

I ne samo to, uveli su me u svet turske kuhinje i turske kulture. Moje učenje u „Bejzi“ se ne završava jer planiram da nastavim sa turskim jezikom i da krenem da učim arapski. Svakome bih preporučila učenje jezika u ovom edukativnom centru, a onima koje turski zanima malo više, preporučujem i učestvovanje na Olimpijadi.

adna olimpijada-sajt

Bićete bogatiji za još mnogo lepih prijateljstava i obići ćete delove Turske koje kao turisti nikada ne biste mogli da obiđete!“

Prošle godine, 2013 na 11. olimpijadi srednjoškolka Lejla Islami osvojila je dve medalje i to srebrnu u kategoriji recitovanja na turskom jeziku, a bronzanu u kategoriji konverzacije. Nakon postignutog uspeha list 24sata je objavio vest pod naslovom “ Uspeh beogradske učenice u Turskoj“

Lejla 2                Lejla 3

Godinu dana ranije, 2012, dve srednjoškolke Snežana Arsić i Sara Radović , i jedna učenica osnovne škole Mina Ljatifi, donele su tri srebrne medalje iz kategorija: izvođenje pesme, recitacija i konverzacija na turskom jeziku.

DSCN2450

Uspeh je bio postignut i ranijih godina sa osvojenim srebrnim i zlatnim medaljama, a evo šta je napisala Jasmina Murić, srebro u konverzaciji, koja se takmičila 2011 godine:

,,Olimpijada Turskog jezika za mene predstavlja jedno neverovatno veliko iskustvo. Učestvujući na ovom takmičenju stekla sam mnogo prijatelja iz različitih država sveta, a što je najzanimljivije sporazumevali smo se na jednom jeziku, turskom. Iako je to takmičenje i očekujete da smo svi učesnici pod nekom tremom ili nekim pritiskom, uopšte nije bilo tako, atmosfera koja je vladala među nama bila je opuštena, da su nas posmatrali sa strane mislili bi da je neka ekskurzija u pitanju,a ne takmičenje. Imali smo osećaj kao da se znamo godinama, a ne tek nekoliko dana. Organizacija je bila fenomenalna, bili smo uključeni u svaki vid programa koji je bio organizovan za meštane, odlazili smo u posete vrhu Turske.  Ja sam posetila vrh obrazovnog sistema i vrh turskih medija i jako sam zadovoljna dočekom i gostoprimstvom, ne samo njih nego Turaka uopšte.

 Ono što bih preporučila svakom ko ima priliku jeste da ode na Olimpijadu, jer jedino tamo može osetiti  atmosferu kakvu je u današnje vreme teško naći, a za kojom negde svi u dubini svoje duše čeznemo, jer tamo smo pokazali da možemo pričati istim jezikom i pokazali da nije bitan naš spoljašnji izgled, ni boja kože, ni poreklo, kao ni religija već je bitno ono što nosimo unutar sebe samih.

Zaista je  teško pretočiti u rečenice sve što se doživi učestvovanjem na Olimpijadi jer je jedinstveno i neponovljivo iskustvo.“

 

    adna-panorama

Sledimo njihov primer divno sklopljenih ličnosti i lepog vaspitanja i budimo i mi deo „Jednog Novog Sveta“ gde vlada prijateljstvo i uvažavanje razlika koje nas čine bogatijima uvek!


 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *